Mitä tapahtuu hautajaisten jälkeen?
Tukenasi myös hautajaisten jälkeen
Hautajaisiin kuuluu myös tilaisuuden jälkeisiä järjestelyitä, kuten hautakiven tilaus, perunkirjoitus ja surunhoito. Kiitos Hautajaiset kulkee rinnallasi jokaisessa hautajaisiin liittyvässä vaiheessa – ennen, aikana ja jälkeen. Meidän tavoitteemme on, että saat kaivattua apua ja tukea silloin, kun sitä eniten tarvitset. Jätä käytännön huolet meille ja keskity tärkeimpään – läheisesi muiston vaalimiseen.
🕍
Hautakivet
Hautakivi on aikaa kestävä muisto. Autamme sopivan hautakiven, muistolaatan ja kaiverrusten suunnittelussa.
💼
Lakipalvelut
Perunkirjoitus on tärkeä juridinen velvoite, mutta sen hoitaminen voi tuntua raskaalta. Olemme myös siinä apuna.
⚓
Surunhoito
Autamme myös surun hoidossa ja käsittelyssä, jotta elämän valoisat puolet löytyisivät myös kuoleman jälkeen.
Mistä apua perunkirjoitukseen?
Pysyvä muistopaikka rakkaallesi
Suunnittele omat hautajaiset
Usein kysyttyjä kysymyksiä hautajaisten jälkeisistä tehtävistä
Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin hautajaisiin liittyen, ota yhteyttä.
Kyllä, perunkirjoitus on Suomessa välttämätön vaihe jokaisen täällä vakituisesti asuneen henkilön kuoleman jälkeen. Perunkirjoitus tulee hoitaa kolmen kuukauden sisällä kuolemasta, ellei verottajalta ole haettu lisäaikaa.
Perunkirjoituksen yhteydessä laaditaan perukirja, joka on tärkeä asiakirja. Se sisältää tiedot vainajan omaisuudesta, veloista ja perillisistä. Perukirja toimii paitsi perintöverotuksen pohjana, myös esimerkiksi pankkiasioiden hoitamisen apuvälineenä.
Ei, hautakivi ei ole Suomessa pakollinen. Hautakivi tarjoaa kuitenkin pysyvän paikan rakkaan muistelulle yli sukupolvien. Hautamuistomerkeissä on nykyisin paljon valinnan varaa ja autamme sopivan kokonaisuuden suunnittelussa.
Tuhkauksen jälkeen tuhkat voidaan sirotella esimerkiksi muistolehtoon, jossa henkilökohtaisia muistomerkkejä ei yleensä ole. Vainajien nimet voidaan sen sijaan kaivertaa yhteiseen muurikiveen. Luonnonmukaiset hautaukset, kuten merihautaukset, ovat myös kasvattaneet suosiotaan, eikä hautapaikalle tällöin välttämättä aseteta perinteistä merkkiä lainkaan.
Surua voi hoitaa monella eri tavalla. Mielenterveystalo.fi tarjoaa hyviä vinkkejä surun hoitoon läheisen kuollessa. Lue lisää täältä
Tuusulan toimistomme yläkerrassa, Impivaaran huvilassa, toimii Krapin Umen, hyvinvointikeskus, jossa yhdistyvät kehon ja mielen tasapaino elämyksellisessä ympäristössä. Tutustu heidän mielen ja kehon tasapainoa tukeviin palveluihin täällä.
Hautaustestamenttiin voit tallentaa muistoja, ajatuksia ja toiveita, jotka läheisesi voivat lukea, kun et enää ole paikalla. Se on arvokasta ja täysin ilmaista. Voit noutaa toimistoltamme ilmaisen Kiitos hautaustahto-vihkon, jonka voit täyttää sinulle sopivana aikana.
Tarkat toimitusehdot löytyvät sivun alaosan linkistä Tilaus- ja toimitusehdot.
Alla yleiset käytännöt:
1. Hautauskulujen maksaminen
Lähtökohtaisesti vainajan hautauskustannuksista vastaa kuolinpesä. Omainen voi kuitenkin hoitaa maksun ja hakea korvauksen kuolinpesän varoista myöhemmin. Mikäli pesän varat eivät riitä, on mahdollista hakea kunnallista toimeentulotukea hautajaisjärjestelyihin.
2. Laskutuksen käytännöt
Yleensä toimitamme laskun suoraan kuolinpesälle. Ennen perunkirjoitusta omaiset voivat käyttää vainajan pankkitiliä hautauskulujen maksamiseen. Pankki voi maksaa laskun suoraan kuolinpesän tililtä, mikäli rahaa on tilillä saatavilla.
3. Mitä hautajaiskulut sisältävät?
Hautauskustannuksiin kuuluvat yleensä seuraavat asiat:
- Arkku ja/tai uurna
- Kuljetukset
- Hautapaikka ja muistomerkki
- Kukkalaitteet ja muistotilaisuus
- Siunaustilaisuus
Me ymmärrämme, että hautajaisjärjestelyt voivat tuntua raskailta. Toivottavasti tämä ohje auttaa teitä käytännön asioiden järjestämisessä.