03 360 5600   Olemme avoinna arkisin klo 9-16 tai sopimuksen mukaan

Muistilista läheisen kuollessa

Läheisen kuolema tuo mukanaan monia käytännön asioita, jotka täytyy hoitaa. Jotta mikään tärkeä ei jäisi huomioimatta, olemme koonneet selkeän tarkistuslistan helpottamaan tilannetta.


Kiitos hautajaiset

Puh: +358306002540
Sähköposti: info@kiitoshautajaiset.fi

Jos sinulle herää kysymyksiä tai tarvitset lisätietoa, voit soittaa meille  tai varata ajan tapaamista varten. Olemme täällä auttamassa.

Tuusulan toimistomme

Osoite: Rantatie 34,
04310 Tuusula

Aukioloajat: ajanvarauksella arkisin klo 9.00-16.00 tai sopimuksen mukaan.

Varaa aika

Sosiaalinen media

Facebook
Instagram

Ensimmäiset käytännön tehtävät

Aloita näistä

  • Omaisuuden noutaminen sairaalasta/hoivakodista
  • Lääkkeiden ja apuvälineiden palautus
  • Passien ja henkilökorttien mitätöinti
  • Kotona olevista tavaroista ja mahdollisista lemmikeistä huolehtiminen
  • Jääkaapin ja postilaatikon tyhjennys
  • Muista ettet ole yksin.  Apua suruun ja arjen askareihin voi löytyä lähipiiristäsi. Lisäksi ammattilaiset voivat auttaa surutyössä.  Lue lisää

    Mielenterveystalo.fi Suru läheisen kuollessa

Ilmoita kuolemasta ja hanki virkatodistus

Kuolinpesän osakkaat ja virkatodistus:

Virkatodistus on asiakirja, jolla tunnistetaan kuolinpesän hoitaja. Sen voi tulostaa asiakasneuvojamme avustuksella. Se on hyödyllinen edustustilanteissa, erityisesti jos hautauksen järjestäjä ei kuulu sukuselvitykseen. Kuolinpesän hoitajan tulee ilmoittaa heti kuolemasta muille kuolinpesän osakkaille. 

Ystävät ja tuttavat:

On hyvä kertoa kuolemasta myös vainajan läheisille ystäville ja tutuille, kuten naapureille. He voivat olla myös tukena surun hetkellä.

Viranomaiset:

Tärkeintä on, että vainajaa hoitanut terveydenhoidon yksikkö  ilmoittaa kuolemasta viipymättä väestötietojärjestelmään (DVV). Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti tai postitse. Ilmoituksen allekirjoittaa kuoleman todennut lääkäri.

  • Kuolintodistus toimitetaan automaattisesti Verohallinnolle, joka päivittää väestötietojärjestelmää.
  • Tieto kuolemasta siirtyy automaattisesti muille viranomaisille, kuten kunnalle ja Kelaan.

Selvitä, löytyykö testamentti

Vainajan testamentti

Kuolinpesän hoitajan tulee selvittää, löytyykö vainajalta testamentti ja jos löytyy, niin missä sitä säilytetään.

Mikäli testamenttia ei löydy, kuolinpesän omaisuus jaetaan perintökaaren mukaisesti. Jos taas on olemassa osittainen tai epäselvä testamentti, tulee sen sisältö selvittää.

Huolehdi perunkirjoituksesta

Perukirja:

Perukirja on kuolinpesän hoitajan vastuulla. Siihen kootaan tiedot vainajan varoista ja veloista sekä perillisistä. Perukirjan avulla lasketaan perillisten osuudet ja se toimii myös verotusta varten tarvittavana dokumenttina. 

Jos jäät leskeksi ja kuolinpesässä on alaikäisiä lapsia:

Mikäli jäät leskeksi ja kuolinpesässä on alaikäisiä lapsia, toimit lapsesi edunvalvojana. Joissain tapauksissa, esimerkiksi perinnönjaon suhteen, voit olla esteellinen. Tällöin tarvitset sijaisen. Lue lisätietoja Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

Perunkirjoituksen aikataulu:

Perunkirjoitus on tehtävä aina 3 kuukauden kuluessa kuolemasta.

Hyödynnä ammattilaisia:

Perunkirjoituksessa voi hyödyntää ammattilaisten apua, joilla on kokemusta kokemusta esimerkiksi perukirjojen laatimisesta, perheoikeuden asioista ja verotuksesta. Kiitos hautajaisten kautta on saatavilla luotettavia lakiasiainpalveluita mm. perunkirjoitukseen. 

Lue lisää perunkirjoituksesta täältä.

Kuolinpesän posti

Muuttoilmoitus postille

Postille tulee tehdä muuttoilmoitus vainajan puolesta. Kuolinpesän postin voi ohjata läheisen osoitteeseen postin sähköisessä muuttoilmoituspalvelussa. Palveluun tulee kirjautua omilla tiedoilla ja valita vaihtoehto, jossa ilmoitetaan toisen puolesta ilman omaa muuttoa.

Osoite Verohallinnolle

Verohallinnolle voi ilmoittaa kuolinpesän osoitteen OmaVerossa  samalla kun lähettää perukirjan. Tämän jälkeen kuolinpesän yhteyshenkilön pitää muistaa päivittää tieto, mikäli itse muuttaa.

Huolehdi hautajaisjärjestelyistä

Vainajan toiveet

Hautajaisten järjestäminen on yksi tärkeimmistä käytännön tehtävistä, joita kuolinpesän hoitaja hoitaa. Hautajaiset voidaan järjestää vainajan uskonnon ja toiveiden mukaisesti. Samalla kannattaa myös selvittää, onko vainaja tehnyt hautaustestamenttia ja miten rakkaan toiveet tulisi huomioida.

Valitse hautaustoimisto

Valitse hautaustoimisto ja varaa aika ensimmäiselle tapaamiselle joko verkkoon tai toimistolle. Kiitos hautajaisten palveluneuvojat auttavat eteenpäin. Tapaaminen on aina maksuton.

Suunnittele hautajaiset

Palveluneuvojamme auttavat ymmärtämään eri vaihtoehdot, niiden hinnat ja auttavat sopivan siunaus- ja muistotilaisuuden suunnittelussa. Olipa toiveissa perinteiset hautajaiset tai jotain aivan muuta, Kiitos hautajaiset auttavat toiveiden toteuttamisessa. Voit aloittaa hautajaisten suunnittelun myös verkkosivuillamme: Aloita suunnittelu.

Pankit ja maksukortit

Vainajan pankkitilit ja maksukortit

Ota yhteyttä vainajan pankkiin mahdollisimman pian seuraavien asioiden hoitamiseksi:

  • Automaattisten maksujen ja e-laskujen hallinta
  • Luotto-, maksu- ja asiakaskorttien tuhoamisen
  • Pankkiholvien selvitys

Sopimukset ja jäsenyydet

Irtisano sopimukset ja jäsenyydet

  • Lopeta turhat sopimukset ja tilaukset kuten vuokrasopimukset, suoratoistopalvelut tai jäsenyydet (ammattiyhdistykset, urheiluseurat). 
  • Joissakin tapauksissa maksuja voidaan hyvittää kuolinpesälle.

Vakuutukset

Vainajan vakuutussopimukset

Tarkista ja päivitä vainajan vakuutukset:

  • Joitakin vakuutuksia voidaan siirtää perheenjäsenille.
  • Osa vakuutuksista oikeuttaa korvauksiin.

Sosiaalisen median tilit

Sosiaalisen median tilien sulkeminen

Tilit voi sulkea tai muuttaa muistotilaan. Tarvittaessa ota yhteyttä ylläpitäjään. Palvelumaksua vastaan voit pyytää apua tilien sulkemiseen. Esimerkkejä alustoista:


    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn

Ota meihin yhteyttä